Категорија: Став на Костовски

  • Home
  • Став на Костовски

Закрепнување на Македонската економија

Погодени од пандемијата која ни се случи во 2020 година, посебно на економски план, Светската Банка предвидува дека Македонија со своето ниво на БДП ќе се врати на ниво од 2019 година, после цели две години. Јас лично се сомневам во ова предвидување за брзо рестартирање на економијата, бидејќи најпрво пандемијата и понатаму беснее низ […]
Повеќе

СОСЕДСКИ ОДНОСИ

Почитувани, На денешен ден во 1992 година, Владата на Република Бугарија, ја призна Република Македонија за суверена и независна држава. Бугарија беше првата земја која ја призна самостојноста на Македонија. За ваквиот гест вечно сме им благодарни. Минаа 19 години, и нештата меѓу нашите две држави се свртеа до степен на непријателство. Причини за ваквата […]
Повеќе

Тутунарите имаат право да бараат, а не да молат

Почитувани мои пријатели, денеска сакам преку овој пост да ја изразам мојата поддршка од незадоволните тутунари, поради откупните цени кои ни од далеку не го валоризираат вложениот труд. Повод за ваквиот мој став, е бидејќи од дете ја знам целата технологија за производство на тутун од неговото засеменување, до неговиот финален производ, кој секојпат се […]
Повеќе

Вистинските проблеми на Скопје не се над земја, туку под земја

Како бивш Градоначалник кој ја извршував функцијата од 2004-2009 година, потврдувам дека подземната инфраструктура во Скопје, не е адекватна на потребите за нејзините граѓанин. Говорам за адекватност на најбазичните елементи, а тоа се фекална, атмосферска и водоводна канализација. Водоводната канализација е функционална, меѓутоа со големи делници на вградени азбестни цевки, кои се канцерогени и можат […]
Повеќе

ОПОМЕНА И СРАМ

Почитувани пријатели, Вчера одекна веста за најновиот извештај на УНЕСКО на кој се испишани 200 страници забелешки во однос на заштитата на охридскиот регион од аспект на уништување на СВЕТСКОТО културно наследство од страна на нас, граѓаните на Македонија. Многупати во нашата историја наоѓаме вина во другите околу нас, па и подалеку за состојбите кои […]
Повеќе

Граѓанска непослушност !

ОБЈАВА по повод одлуката на основниот Кривичен суд за замрзнување на мојот имот и отфрлање на мојата жалба како „недозволена“. Почитувани мои сограѓани. Од денес ја објавувам мојата ГРАЃАНСКА НЕПОСЛУШНОСТ кон сите институции во Република Македонија, бидејќи постапките кои системот ги прави против мене и моето семејство ги надминува сите граници. Можеби сум и единствениот […]
Повеќе

24 Декември 2012 не смее да ни се повтори

Почитувани пријатели, за мене 24 Декември е за потсетување за едно брутално кршење на демократскиот живот на една заедница, кое не смее да ни се повтори. Тогаш, пред осум години, во 2012 година посебно беше погодена новинарската фела, која го има најсилниот адут в раце, а тоа е да не информира нас граѓаните за сите […]
Повеќе

Почитувајте нè како посебен народ, а ние Македонците двојно ќе ви возвратиме

СТАВ За изјавата на бугарскиот вицепремиер Каракачанов дека „секој нормален човек што прочитал повеќе од пет страници од историјата, знае дека не постои македонски идентитет“. Господинот Каракачанов, вицепремиер во владата на Република Бугарија на Борисов е познат на македонската јавност, а посебно нам Македонците со неговата нихилистичка реторика врзана за нас Македонците. За мене тоа […]
Повеќе

100 Дена Влада

По повод првите 100 дена од формирањето на новата Влада, мојот личен став е дека Владата ниту од далеку не ги задоволи очекувањата на граѓаните на Република Македонија. Нешто што не можам да и простам на актуелната Влада е фактот што ги зголемија тензиите меѓу нас Македонците и Бугарите во Бугарија, до степен на неподносливост. […]
Повеќе

До кога ќе чекаме друг да ни ги решава нашите проблеми ?

Почитувани, Европската унија, после долга и тешка дискусија, донесе важна одлука за уште поголемо намалување на емисијата на штетни гасови до 2030 година. Борбата против загадувањето е една од најважните битки на човештвото во 21 век. За жал, нашите власти немаат никаков коментар. Ветуваат членство во ЕУ, а едно од најважните прашања – БОРБАТА ПРОТИВ […]
Повеќе