Во чест на раѓањето на Кочо Рацин

На денешен ден 1908 година во Велес е роден Коста Апостолов Солев Рацин.
Човекот кој со своите раце ја напиша Тутуноберачите, го заслужува највисокото место на пиедесталот на Македонската поезија. Краток животен век, ама трајни дела. Беше партизан, кој се бореше за самостојноста на Македонија и по дух вистински Македонец.
Во чест на неговото дело јас и мојот покоен пријател Академик Серафимовски го дониравме споменикот на Кочо Рацин во центарот на неговиот роден град Велес.Вечна му слава.

 

 

Share:

Остави коментар